U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Mag ik de lage-emissiezone in Antwerpen nog binnen?

Je kan er niet meer naast kijken tegenwoordig: de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen is sinds 1 februari 2017 officieel van kracht. Er is al veel inkt over gevloeid, maar wat is het nu eigenlijk? GMAN geeft je een eenduidig antwoord en biedt je meteen een oplossing, indien je auto Antwerpen niet meer binnen mag.

Waarom werd de lage-emissiezone in Antwerpen ingevoerd?

In 2015 en 2020 worden de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit strenger en uiteraard moet ook Antwerpen hieraan voldoen. Het invoeren van de huidige lage-emissiezone, in combinatie met de verstrenging van de toegangsvoorwaarden in 2020, zou moeten leiden tot een verbetering van de luchtkwaliteit. Maar ook tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van het kankerverwekkende elementair koolstof en van fijnstof, dieselroet en stikstofdioxide.

Kortom, de invoering van de lage-emissiezone draagt bij aan de gezondheid van de bewoners en de lokale luchtkwaliteit.

Samen met de federale en de Vlaamse overheid werkt de stad Antwerpen de regelgeving over de lage-emissiezone verder uit. Belangrijk om te weten is dat LEZ een toekomstig agendapuntje is voor meerdere steden.

Het Brussel Hoofdstedelijk gewest springt vanaf 2018 ook mee op de kar. Mechelen past ten laatste tegen de zomer van 2018 de lage-emissiezone toe. 2020 is het streefdoel voor de stad Gent.

Wat is de lage-emissiezone?

Letterlijk zou je kunnen stellen dat het een afgebakend gebied binnen Antwerpen is waar enkel voertuigen mogen rijden die voldoen aan bepaalde milieucriteria. De lage-emissiezone in Antwerpen is enkel van toepassing op auto’s en niet op andere voertuigcategorieën zoals brommers en motors. Belangrijk om te weten is dat deze regel 24/7 voor iedere Belg of toerist van kracht is, niet enkel binnen bepaalde uren.

Het zijn vooral oudere dieselvoertuigen (met euronorm 3, zonder roetfilter) die de kernstad en Antwerpen Linkeroever niet meer binnen mogen. Waarom? Simpelweg omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten.

Aan de hand van de euronorm van je auto, de Europese milieustandaard voor voertuigen, wordt beslist of je Antwerpen wel of niet binnen mag. Op onderstaand kaartje is duidelijk uitgelegd welke delen van Antwerpen binnen de lage-emissiezone vallen.

Lage emissie zone Antwerpen

Gelukkig zijn alle lage-emissiegebieden erg duidelijk aangeduid met verkeersborden. De eerste afbeelding is het verkeersbord dat het begin van de zone aanduidt. Het tweede kan je terugvinden wanneer je de LEZ uitrijdt.

Overal waar de zones beginnen, staan slimme camera’s die elke nummerplaat scannen en deze vergelijken met een lijst van goedgekeurde wagens. Als je de zone binnenrijdt met een niet-toegestane auto, krijg je een boete toegestuurd. Deze bedragen beginnen bij 125 euro en kunnen al snel oplopen tot enkele honderden euro’s.

En hoe zit het nu met mijn wagen?

Volg je ons nog in het gecompliceerde lage-emissiezone verhaal? Ja? Goed, dan is het nu tijd om te kijken of jouw voertuig Antwerpen nog binnen mag.

Je kan online een vragenlijst invullen of je kan de euronorm op het inschrijvingsbewijs van je auto bekijken. Zoals eerder al gezegd, is de euronorm de Europese milieustandaard voor voertuigen. Hoe hoger de euronorm van je wagen, hoe milieuvriendelijker hij is.

Je vindt jouw euronorm terug op je inschrijvingsbewijs onder ‘milieuklasse’. Stel dat deze niet vermeld is, dan kun je kijken naar de inschrijvingsdatum van jouw voertuig. Hier kan je terugvinden welke euronormen wel of niet aanvaard zijn.

Tegen betaling zijn er sommige voertuigen die alsnog de lage-emissiezone binnen mogen. Je kunt ervoor kiezen om toelating voor 1 dag, 1 week, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden of 1 jaar aan te vragen. Belangrijk is wel dat je de toelating minstens één dag op voorhand aanvraagt.

Hoe helpt GMAN je doorheen de lage-emissiezone in Antwerpen?

De wagens met euronorm 3, zonder roetfilter, mogen helaas Antwerpen niet meer binnen. Gelukkig bieden we je bij GMAN een oplossing voor dit probleem. We kunnen tegen een erg schappelijke prijs een roetfilter in je auto installeren. En dit voor alle merken, dus niet enkel een Opel.

Ons team installeert de roetfilter, zorgt ervoor dat je wagen gekeurd is én dat de registratie van je roetfilter in orde wordt gebracht. Wist je trouwens dat je voor de installatie van een roetfilter een premie tot 600 euro kunt krijgen van de Vlaamse Overheid?

Ben je normaal nooit in Antwerpen, behalve voor het onderhoud van je wagen bij GMAN? Geen enkel probleem. GMAN betaalt de kost van de registratie voor jou.

Was de lage-emissiezone de laatste druppel die de emmer deed overlopen en heb je besloten een nieuwe wagen te kopen? Bij GMAN zijn al onze nieuwe én tweedehandswagens toegelaten in de lage-emissiezone.

Als je nog enige tijd moet wachten op je nieuwe wagen, voorzien we bij GMAN een vervangwagen voor jouw dagtrip naar Antwerpen, die de lage-emissiezone wel binnen mag.*

*Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Onze voorwaarden kan je terugvinden in de showroom.

Klinkt dit hierboven nog allemaal Chinees? Hieronder legt Stad Antwerpen het haarfijn voor je uit.

 

Stel je vraag aan GMAN

Heb je nog een vraag rond de lage-emissiezone in Antwerpen? Of wil je graag dat wij checken of je wagen ‘t Stad binnen mag? Aarzel dan geen seconde en stel je vraag hieronder. Ons team staat voor je klaar!