U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Zuinig rijden: geld besparen is het milieu sparen.

GMAN, 21 november 2016

In tijden van taxshifts, economische recessies en de opwarming van de aarde wordt zuinig rijden meer en meer de standaard. Begin je ook te zuchten als je aan de pomp staat en het tellertje weer doldraait? Lees dan zeker deze tips waardoor je niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu spaart.

1. Zuinig rijden doe je niet met een rijdende rommelmarkt. 

Ben jij zo’n chauffeur wiens wagen vol met rommel ligt? Ja? Weg met al die rommel! Door overtollig gewicht te vermijden spaar je heel wat brandstof.

 • Controleer zowel de auto als de koffer;
 • Verwijder al die onnodige spullen.

Wist je dat: een gewicht van 100 kg het brandstofverbruik met 5% kan doen stijgen?
 

2. Agressief rijden bekoop je altijd

Snel optrekken, bruusk remmen, het gaspedaal helemaal intrappen, bumperkleven… Agressief rijden bekoop je altijd. Is het niet door slijtage of boetes, is het aan de pomp.

 • Rij soepel en kalm;
 • Rem minder;

Probeer voor lange afstanden op de motor te remmen. Tip: laat de koppeling tijdig los. Wist je dat: je door rustig en zuinig te rijden minder stress ervaart? Bovendien ben je minder vermoeid wanneer je jouw bestemming bereikt.
 

3. Je rijdt een stuk zuiniger met goed opgepompte autobanden

Zijn je autobanden niet goed opgepompt? Dan neemt het brandstofverbruik tot wel vijf procent toe. Het is essentieel dat je de bandenspanning regelmatig controleert. Tip: hou hierbij altijd de aangegeven maximale spanning aan.

 • Controleer de spanning en slijtage van alle banden (inclusief het reservewiel). Doe deze test twee keer in de maand en zorg ervoor dat de banden koud zijn. Merk je slijtage of beschadiging op? Denk er dan aan om deze te vervangen, want ze verhogen het brandstofverbruik.
 • Vul je banden bij volgens het boekje. Banden met de juiste spanning creëren minder weerstand waardoor je verbruik enorm reduceert.

Wist je dat: smallere banden brandstof besparen?

4. Zuinig rijden met allerlei zware autoaccessoires is onmogelijk.

Staat de fietsendrager na een fietsuitstapje nog altijd op je wagen? Haal hem dan onmiddellijk van je wagen als je deze de eerstvolgende keer niet gebruikt. Dat geldt voor alle zware autoaccessoires zoals een ski- of dakkoffer, bagagerek, fietsendrager, extra spiegels …

Wist je dat: een ongebruikte fietsendrager achterop de wagen het brandstofverbruik met 20% kan verhogen? Niet echt een toonvoorbeeld van zuinig rijden…
 

5. Heb je het graag ijskoud of juist snikheet in de wagen?

Ben je er je dan van bewust dat al deze elektrische voorzieningen brandstof verbruiken? Verlaag het energiegebruik in je wagen door alle voorzieningen die je niet nodig hebt uit te schakelen;

Probeer de elektrische voorzieningen minimaal te gebruiken. Zet de airconditioning af als het voldoende is gekoeld/opgewarmd. Schakel ook de ruit- en spiegelverwarming uit na het ontdooien.

Wist je dat: airconditioning het brandstofverbruik met 10% kan doen stijgen?
 

6. De kwaliteit van de olie bepaalt hoe zuinig je rijdt. 

Hoe sneller de motor gesmeerd is, hoe minder uitstoot je produceert. Goede motorolie laat je motor snel circuleren en dus minder verbruiken

 • Controleer het oliepeil en de vervuiling. Is de kwaliteit van de olie slecht? Vervang deze dan zo snel mogelijk, want vuile motorolie verhoogt het brandstofverbruik drastisch;
 • Gebruik olie met een lage viscositeit.

Wist je dat: speciale wrijvingsarme olie het brandstofverbruik met 5% kan verlagen? Let op: niet elke olie is geschikt voor je wagen. Controleer dit in de handleiding.

7. Rij vloeiend en in de juiste versnelling. 

Plots accelereren en remmen kost je meer brandstof. Nog meer tips om zuiniger te rijden:

 • Doe niet mee aan stop-startverkeer;
 • Laat jouw motor niet te veel toeren maken;
 • Gebruik de 1e versnelling om te vertrekken, schakel vervolgens naar 2e vanaf 20 km/u, daarna schakel je naar 3e vanaf 30 km/u en tot slot schakel je naar 4e vanaf 40 km/u.

Wist je dat: het een mythe is dat rijden in lage toeren slecht voor de motor is?
 

8. In de winter je motor warm draaien is geen goed idee.

Geraakt je wagen niet goed aan de praat in de winter? Dan is dat geen excuus om de motor warm te draaien. In feite is geen enkel excuus plausibel om je motor warm te draaien, want de snelste manier om de motor op te warmen is door ermee te rijden.

 • Gun je gaspedaal wat rust en laat de motor nooit meer warmdraaien;
 • Rijd rustig wanneer de motor nog koud staat.

Wist je dat: het in sommige landen verboden is om de motor te laten warmdraaien? Laat je niet vangen op skivakantie!

Extra tip: Is het voordeliger om de motor uit te schakelen wanneer je stilstaat? Tuurlijk! De vuistregel is: schakel de motor uit als u langer dan 10 seconden wil stilstaan. Voor oudere wagens neemt u 20 seconden. Bovendien is de vervuilende uitstoot het hoogst bij het vrijlooptoerental.
 

Wil je het hele jaar door een auto in topconditie? Bekijk dan onze voordelige pakketten en kies het pakket dat het beste bij je past. Blijf je graag als eerste op de hoogte van onze nieuwe modellen, strafste Stockdeals, handige tips of laatste blogartikels? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media.

Op de hoogte blijven van al onze bewegingen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe modellen, strafste Stockdeals, handige tips en laatste blogartikels.

content offer