U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Welke gevolgen heeft de hervorming van de belasting op inverkeerstelling (BIV)?

GMAN, 02 december 2015

Vanaf 2016 hervormt de Vlaamse overheid de belasting op inverkeersstelling (BIV) en de berekening van de Verkeersbelasting. De kersverse tarieven zullen gehanteerd worden voor wie een nieuwe of tweedehandswagen in Vlaanderen inschrijft. Dit geldt niet voor leasewagens. Opgelet: dit is een maatregel van de Vlaamse Overheid en raakt dus inwoners van het Vlaamse Gewest (en dus niet de Waalse en/of Brusselse). We zoomen even in op de belasting op verkeersstelling en zijn veranderingen.

Wat is de BIV?

De website van de Vlaamse Overheid omschrijft het als volgt: “De belasting op de inverkeerstelling (BIV) is de belasting die u betaalt als u eigenaar wordt van een nieuw of tweedehands voertuig waarmee u op de openbare weg wilt rijden.”

Dat betekent dat je deze belasting normaal gezien maar één keer per voertuig moet betalen.

Wanneer moet je BIV betalen?

Simpel. Je betaalt belasting op de inverkeerstelling (BIV) op personenauto's, minibussen en motorfietsen die ingeschreven zijn in België.

Toch moet je in de volgende gevallen geen BIV betalen:

  • Als je je wagen behoudt, maar alleen de oude nummerplaat vervangt door een Europese nummerplaat.
  • Bij de overdracht van het voertuig tussen gehuwde partners. Bijvoorbeeld bij echtscheiding of overlijden van één van de echtgenoten. De BIV moet wel opnieuw betaald worden bij overdracht tussen partners die wettelijk samenwonend zijn.
  • Voor kampeerwagens en lichte vrachtwagens waarvan de lengte van de laadruimte minstens de helft van de lengte van de wielbasis bedraagt.

Wat verandert er in 2016?

Er veranderen heel wat punten en komma’s, maar één ding valt op: diesels worden geviseerd. Vooral nieuwe diesels, die aan de Euro 6 emissienorm moeten voldoen, worden enorm zwaar belast. Met deze maatregel willen ze diesels uit de stadscentra weren wegens vervuiling.

Zo zullen enkele populaire dieselmodellen zoals de Opel Astra 1.6cdti met 95pk hun BIV (in Vlaanderen) vanaf 2016 zien stijgen van €46,41 naar €480. Voor een Opel Mokka 1.6cdti met 95pk stijgt de BIV van €92,04 naar €561,48.*

Overige veranderingen die het waard zijn om te benadrukken:

  • Hybride chauffeurs  mogen op hun beide oren slapen. Elektrische wagens en plug-in hybrides blijven vrijgesteld van BIV tot begin 2021. Deze maatregel geldt ook voor auto's op aardgas.
  • Alle alternatieve aangedreven wagens (hybride, elektrisch, waterstof en aardgas) blijven dus bevoordeeld.
  • Over auto’s met LPG rept men met geen woord.
  • Reeds rijdende wagenparken blijven buiten schot.

*Berekening bij benadering op basis van de informatie beschikbaar op 1 december 2015.

Jaarlijkse verkeersbelasting stijgt mee

Ook de jaarlijkse verkeersbelasting zal hervormen. Ook hier zullen dieselwagens klappen krijgen. De stijging ligt gemiddeld tussen de €10 en de €60 voor populaire modellen, behalve in leasing. De CO2-factor is in principe een voordeel voor dieselwagens, maar een bonus/malus wordt ingevoerd in functie van de Euronorm, de aanwezigheid van een partikelfilter, het brandstoftype en de wijze waarop het verbruik wordt berekend. 

Daarom…

Moeten al onze diesels er allemaal uit in 2015. Profiteer maximaal van de huidige BIV-regeling en doe nu nog je voordeel! Koop je in 2015 een nieuwe diesel uit GMAN stock? Dan bespaar je min. €700 incl. btw* op BIV Vlaanderen t.o.v. 2016. Dit is min. €700 bovenop onze spectaculaire stockcondities! Te gek om te laten liggen, toch?

Voor meer informatie mag je altijd eens langskomen in één van onze toonzalen of contacteer ons op onderstaande gegevens! Wij helpen je graag verder!

* besparing bestaat uit €250 registratiebonus voor een EURO 6 diesel uit onze voorraad en ingeschreven voor 31/12/2015 + minstens €450 verschil tussen BIV 2015 en BIV 2016. Registratiebonus enkel geldig voor nieuwe Opels.

Ken je iemand die op zoek is naar een nieuwe wagen? Deel deze blog dan met hen. Blijf je graag als eerste op de hoogte van onze nieuwe modellen, strafste Stockdeals, handige tips of laatste blogartikels? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media.

Op de hoogte blijven van al onze bewegingen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe modellen, strafste Stockdeals, handige tips en laatste blogartikels.

content offer