U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Met deze tips overleef je een autovakantie met kinderen

GMAN, 25 juni 2016

Het is zover: herfstvakantie! Een heerlijke periode waarin je zalig kunt ontspannen. Soms toch… Vertrek je op autovakantie met de kinderen? Besef dan dat dit meestal niet van een leien dakje loopt. Of je nu naar de Noordzeekust, een camping in Zuid-Frankrijk of een bungalow in Andalusië gaat, je kan jezelf best tot in de puntjes voorbereiden. Verkies je ontspannen boven gespannen? Lees dan vooral verder, want wij geven je enkele nuttige tips om een autovakantie met kinderen te overleven.

1. Vertrek op het juiste moment

Een autovakantie met kinderen kan vermoeiend zijn. Niet alleen de tijdsduur van de rit, maar ook het gedrag van de kinderen kan je parten spelen. Zorg daarom dat je uitgerust vertrekt. Jij en je partner moeten je aandacht verdelen over de weg en de kinderen. Wanneer je zelf moe bent en je kinderen lastig beginnen te worden, wordt reizen riskant.

Vertrek daarom niet tijdens de drukke dagen van het hoogseizoen. Ellenlange files in de bakkende zon zijn echt niet fijn. Zeker niet voor kinderen. Vermijd daarom zwarte zaterdagen zoals 2 juli, 16 juli en 30 juli.

Het beste moment op te vertrekken? In de namiddag. Dan kun je goed doorrijden en de eerste stop gebruiken voor het avondeten. Met het buikje vol vertrek jij nog even verder naar je bestemming en je kinderen naar dromenland.

2. Vertrek ontspannen, niet gespannen

Een gewaarschuwd man is er twee waard: vertrek voorbereid op vakantie. Pak jij je koffers pas een dag voor vertrek? Moet je voor je vertrek nog je huis op stelten zetten voor belangrijke documenten zoals het paspoort van je kinderen? Loop je vijf voor twaalf nog snel naar de winkel voor zonnecrème en andere zaken?

Dan hoor je bij de doorsnee Belgen. Niet dat je daar trots op moet zijn, want relaxed op vakantie vertrekken komt iedereen ten goede.

Zorg daarom voor een optimale voorbereiding. Maak je koffer tijdig klaar, steek alle reisdocumenten al in een kaft en ga tijdig boodschappen doen. Je wagen op voorhand inladen is meestal ook een goed idee. Stel je voor dat die extra koffer vol strandballen nét niet past…
 

3. Houd je kinderen leuk bezig met deze spelletjes voor onderweg

Wanneer je met je kinderen op autovakantie vertrekt, ontsnap je niet aan de volgende vraag: “Zijn we er nog niet? Ik verveel me!”. Dit is een ideaal moment om enkele leerrijke spelletjes te spelen. Denk maar aan ‘Kilometergokken’, ‘Verkeersbordenbingo’ en ‘Dierenslang’. Zo maak je gegarandeerd plezier én ze leren bij. Dat is toch veel leuker dan een iPad in hun handen te duwen, toch?


 

4. Laat je kinderen af en toe DJ spelen

Kinderen zijn vaak ongeduldig. Zeker als ze een hele tijd moeten stilzitten. Heb je alle spelletjes al gespeeld? Dan moet je ze anders bezighouden. Laat ze beslissen welke muziek ze willen horen. Ja, de titelsong van Frozen en de nieuwe K3-cd zullen sowieso de revue passeren, maar je kinderen zijn gelukkig en zullen niet lastig zijn. Wil je het helemaal plezierig maken? Zing dan samen het liedje uit volle borst mee. Geef toe: het is beter dan een krakende radiofrequentie.

 

5. Zoek op voorhand stopplaatsen uit

Onderzoek heeft uitgewezen dat je om de twee uur rijden een stop moet houden. Calculeer daarom je stops al op voorhand in. Wissel korte ‘beenstrekstops’ af met langere pauzes waarbij één van de twee ouders een powernap kan doen en de kinderen kunnen spelen. Ook dit moet je goed plannen, want leuke stopplekjes mét speeltuinen zijn eerder schaars. Doe daarom online onderzoek naar mogelijke stopplaatsen.

Rijd je door Frankrijk? Ontdek hier de leukste stopplaatsen. Ontdek ook leuke stopplaatsen in Duitsland en Italië.

6. Houd rekening met de zon

Hoewel we vaak smachten naar de zon, durven we ze ook vervloeken. Zeker tijdens lange autoritten. Dan kan de zon echt een lastpost zijn. Zeker bij vermoeide kinderen. Zorg dus voor zonneschermen, houd een zonnebril bij de hand en smeer jezelf én je kinderen regelmatig in met zonnecrème. De zon zorgt er ook voor dat kinderen sneller dorst krijgen. Neem dus zeker een koelbox mee zodat je steeds eten en drinken bij de hand hebt.“
 

7. Vertrek met een wagen die tip-top in orde is

Ben je klaar voor vertrek? Goed zo. Maar is je wagen wel klaar voor vertrek? Voorkom een domper op de vakantievreugde en vertrek met een wagen die je veilig naar je bestemming brengt.

Breng daarom je wagen voor vertrek even binnen voor een vakantie check-up. Wij kijken het oliepeil, banden, koelvloeistof en vele anderen zaken na. Blijkt je auto helemaal piekfijn in orde te zijn? Dan kun je met een gerust hart op vakantie vertrekken. Ontdekken we tijdens deze preventieve check-up toch een gebrek? Dan lossen wij het tijdig voor je op!

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Zorg er dan voor dat er zeker een gevarendriehoek, fluohesjes, een brandblusser en een EHBO-kitje in je wagen aanwezig is.

Wil je ontspannen aankomen op je bestemming? Zorg er dan voor dat je in een comfortabele gezinswagen rijdt. Weet je aan welke eigenschappen deze moet voldoen? Bekijk dan onze handleiding waarin we stap voor stap dieper ingaan op de criteria voor de ideale gezinswagen. Veel leesplezier!