U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Kinderzitjes zijn belangrijk, maar soms ook ingewikkelder dan je denkt

GMAN, 20 mei 2016

Ben je op zoek naar een gezinswagen? Dan moet je rekening houden met kinderzitjes. Wist je dat er heel wat regels rond autostoeltjes bestaan? Net zoals jij verplicht bent om een gordel te dragen, is het verplicht om een aangepast kinderzitje te voorzien voor je (klein)kind. En dit is nog maar één regel die je moet volgen om je (klein)kinderen veilig te vervoeren... Ontdek andere regels, tips en tricks in deze blog.

Plaats voor kinderzitjes zijn slecht één vereiste van gezinswagens. Wil je meteen alles weten over kinderzitjes? Download dan de gids waarin we je meenemen naar de wereld van hybrides.

Kinderzitjes passen het best in een ruime gezinswagen

Gezinswagens moeten ruim en tevens comfortabel zijn, want er moet plaats zijn om kinderzitjes op te bergen en te plaatsen. Zoals je eerder al las is het gebruik van kinderzitjes bij wet verplicht. Wist je dat de lengte en niet de leeftijd bepaald of je kinderen in een kinderzitje moet plaatsen?

De regel is: kinderzitjes zijn verplicht voor kinderen tot een lengte van 1m35. Van zodra je kind groter is dan 1m35, volstaat de gordel.

Tip: zet je kinderen op de achterbank in het kinderzitje. Liefst rechtsachter, want dat is de veiligste plaats in de auto. Bovendien kun je zo je kinderen veilig in de auto plaatsen of eruit halen.
 

Drie soorten kinderzitjes

Wist je dat er drie soorten kinderzitjes bestaan?

Je herkent goede kinderzitjes aan het oranje label van de internationale veiligheidsstandaard ECE R44. Een kinderzitje dat goedgekeurd is volgens de ECE R44 norm voldoet aan de wettelijke eisen die in Europa gelden voor autostoeltjes.

Dit geldt in meer dan 100 landen en verdeelt autostoeltjes in drie categorieën naargelang het gewicht en leeftijd:

•       Autostoel groep o+: babyzitjes (type Maxi-Cosi) vanaf de geboorte tot 13 kilogram

Je mag dit babyzitje gebruiken tot je spruit één jaar is. Hou er rekening mee dat dit soort zitjes altijd tegen de rijrichting in geïnstalleerd moeten worden. De meest veilige plaats voor een achterwaarts geplaatst autostoeltje is de achterzetel, achter de passagierszetel. Zo vermijdt je het gevaar van openklappende airbags.

Zet je het autostoeltje toch in de passagierszetel, schakel de airbag dan uit en zet de stoel zo ver mogelijk naar achteren. Blijf voor baby's en peuters een achterwaarts gerichte stoel gebruiken tot ze minstens 15 maanden zijn. Steken de beentjes uit? Geen probleem! Als het hoofdje boven de stoel uitsteekt, schakel je over op de volgende maat.

 

•       Autostoel groep 1: kinderzitjes van 9 tot 18 kilogram.

Normaal gezien kan je deze gebruiken tot je kinderen de leeftijdsgrens van 4 jaar bereiken. Dit soort kinderzitjes hebben een rugleuning, vijf riempjes en worden geplaatst in de rijrichting. 

Gebruik dit zitje totje (klein)kinderen het aangeduide maximumgewicht (in de meeste gevallen 18 kilogram) bereiken. Pas dan schakel je over op het volgend stoeltje.

Ook als het hoofdje van je (klein)kind boven het zitje uitsteekt, moet je overschakelen op groep 2.

 

•       Autostoel groep 2+3: kinderzitjes voor kinderen van 15 kilogram tot 36 kilogram.

Groep 2 en 3 worden meestal gecombineerd in één autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn eigenlijk ‘autostoelverhogers’ waarin het kind rechtstreeks met de veiligheidsgordel wordt vastgezet. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter.

Je schakelt best over naar autostoel groep 3 als je kindje minstens 110 centimeter meet en minimum 15 kilogram weegt. Toch blijft groep 2 (autostoeltjes met rugleuning) de beste optie omdat deze betere steun bieden.

Zit je kind toch graag op het verhoogkussen? Dan kun je hem veilig laten zitten tot hij 150 centimeter meet of 15 tot 36 kilogram weegt.

 

Je merkt het: je wagen moet dus compatibel zijn om autostoeltjes te plaatsen en te vervoeren. Zo garandeer je de veiligheid van je kinderen.

Tip: Neem je kinderzitje mee als je naar gezinswagens gaat kijken. Zo weet je of er voldoende plaats is. Let op: er zijn weinig gezinswagens waarvan de achterbank plaats biedt voor drie kinderzitjes.

Ruimte voor een kinderzitje is dus één vereiste waaraan een gezinswagen moet voldoen. Wil je graag alle eigenschappen van een goede gezinswagen overlopen? Download dan onze gids rond gezinswagens hieronder.