U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

De nieuwste generatie koplampen garanderen jouw veiligheid op de weg.

GMAN, 20 april 2016 - Opel

Je rijdt op de autosnelweg, ver na middernacht. De nachtradio klinkt zachtjes. De kans is groot dat dit tafereel zich afspeelt in het halfduister, want sinds 2011 ging het licht grotendeels uit op de Vlaamse snelwegen. Slechts 312 km op een totaal van 1.728 km - of een flinke 18,1 % - wordt vandaag nog permanent verlicht. Beter voor het milieu en ongetwijfeld ook beter voor de Staatskas, maar het verplicht nachtelijke chauffeurs wel bij de pinken te blijven. Rijden in het donker vergt nu eenmaal veel van je concentratievermogen. 

Concentratietips tijdens nachtelijke ritten

 1. Als je de maximumsnelheid respecteert, kan je sneller reageren en anticiperen op onverwachte situaties.
   
 2. Tijdens het rijden kan je maar beter niet te lang naar hetzelfde punt staren, want daar word je moe van.
   
 3. Wissel af en kijk geregeld in de verschillende spiegels. Je achteruitkijkspiegel kan je trouwens vaak in ‘nachtstand’ zetten.
   
 4. Veel licht in de wagen verstoort de concentratie, gebruik leeslampjes dus alleen als ze écht nodig zijn.
   
 5. Zorg uiteraard voor een goed verlicht wegdek vòòr je. Gebruik koplampen, maar hinder je tegenliggers niet.

Aan die laatste tip wordt vaak gezondigd. Kun jij nog op één hand tellen hoeveel tegenliggers je al hebben verblind tijdens nachtelijke ritten? Waarschijnlijk niet. Gelukkig zal dit minder en minder voorkomen.
 

Een nieuwe technologie inzake koplampen

Dat zullen we te danken hebben aan IntelliLux LED Matrix lampen. Deze koplampen, die je aantreft in de Opel Astra Sports Tourer, mogen gezien worden. Het zijn koplampen die je veiligheid garanderen én de veiligheid van de andere weggebruikers. Ze verlichten op het niveau van grootlichten zonder tegenliggers of andere bestuurders te hinderen. Zodra er een tegenligger aankomt, past de verlichting zich automatisch aan.

In combinatie met het innovatieve rijhulpsysteem Opel Eye garandeert dit een veiligere, stressvrije rijervaring. Opel is trouwens de eerste fabrikant die LED Matrix-verlichting aanbiedt in de middenklasse. Het is het enige automerk dat zulke technologie aan zulke lage prijzen op de markt brengt. 
 

Hoe werken zo’n IntelliLux LED Matrix koplampen?

Simpel. De IntelliLux LED Matrix lampen maken gebruik van technologie die superieur is aan halogeen en Xenon lampen waardoor voorwerpen tot 40 meter vroeger gedetecteerd worden. Elke koplamp bevat 16 afzonderlijke LED lampjes die kunnen reageren op andere voertuigen door bepaalde lampjes in- en uit te schakelen. Zo rijd je steeds met grootlichten zonder anderen te hinderen. Want als de koplampen een ander voertuig opmerken, wordt dat automatisch uitgespaard door de lichtbundel. Zo worden de bestuurders van dat voertuig niet verblind.

De afzonderlijke LED elementen hebben een bereik van 350 meter en hebben maar een paar milliseconden nodig om te reageren op hun omgeving. Het voordeel? De zichtbaarheid van grootlichten op elk moment, waardoor je steeds op perfect verlichte wegen kan rijden. De lampen passen zich dankzij Opel Eye bovendien aan uw rijstijl en snelheid aan. 

Wat doet Opel Eye nu precies?

Opel Eye is in feite een groothoekcamera met hoge resolutie en bijbehorende processor. De camera bevindt zich tussen de voorruit en de achteruitkijkspiegel en is niet veel groter dan een mobiele telefoon. Hij registreert dertig beelden per seconde. Twee signaalprocessoren en door GM gepatenteerde software filteren en lezen de foto's.

Opel Eye helpt je trouwens ook met andere zaken zoals ‘Traffic Sign Detection’ en ‘Lane Departure Warning’.

Traffic Sign Detection’ leest borden met een snelheidsbeperking of een inhaalverbod en informeert de bestuurder wanneer de beperking wordt opgeheven. Als een foto overeenkomt met een verkeersbord in de software, wordt het bord weergegeven in het instrumentenpaneel. De camera werkt in real time. Opel Eye geeft dus meer accurate informatie dan een doorsnee GPS.

Opel Eye controleert tot slot ook of bestuurders op de snelweg in hun rijvak blijven. Dat voorkomt een gevaarlijke situaties, zoals bestuurders die achter het stuur in slaap vallen. De ‘Lane Departure Warning’ waarschuwt een bestuurder met een gonggeluid en een knipperlichtje in het instrumentenpaneel.

Dit zijn slechts enkele zaken waarbij Opel Eye je helpt. Ontdek in het filmpje hieronder wat Opel Eye nog meer voor je kan betekenen.

 

Veiliger de weg trotseren

De combinatie van de IntelliLux LED Matrix lampen en de Opel Eye technologie tilt de veiligheid van je rijervaring naar een enorm hoog niveau. In elke verkeerssituatie geniet je van een optimale verlichting, ook in de bochten. Nachtelijke ritten verlopen dus veiliger en meer ontspannen. Volgens Opel merken bestuurders met een LED-matrixsysteem voorwerpen langs de kant van de weg 30 tot 40 meter eerder op dan bestuurders met conventionele halogeen- of xenonlichten.* Zo hebben ze 1,5 seconden meer tijd om te reageren op bijvoorbeeld overstekend wild.

*Bij een snelheid van 80 km/u.

De IntelliLux LED Matrix technologie is nu onder andere beschikbaar op de nieuwe Opel Astra. Dit is bovendien slechts één van die hoogtechnologische uitvoeringen. Wil je meer functionaliteiten en innovaties van de Astra ontdekken? Neem dan een kijkje in onze 15 pagina’s tellende Opel Astra gids.  

Download het gedetailleerd overzicht van de Opel Astra

En ontdek waarom hij de hogere klasse nerveus maakt en hij mikt op de leidersplaats in het klassement van compacte wagens.