U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Met deze spelletjes voor onderweg hou je je bengels rustig

GMAN, 17 december 2015

Joehoe, vakantie! Plan je een lange autorit met je bengels? Bereid je dan maar voor op volgende vragen: “Zijn we er nog niet?”, “Hoe ver is het nog paps?” &Ik verveel mij”. Dan sta je voor twee keuzes: ze eenvoudig een iPad in de handen duwen of leuke en leerrijke spelletjes met ze spelen. Er zijn tientallen tijdloze spelletjes om je kinderen bezig te houden tijdens een eindeloze autorit. Daarom bundelden we de leukste spelletjes voor onderweg zodat je geen antwoord moet geven op bovenstaande vragen.

Paard. Dromedaris. Slak. Kangoeroe. Everzwijn.

Een spel dat nooit verveelt: dierenslang. Het gaat als volgt: speler 1 noemt een dier zoals ‘kip’, waarop speler 2 een dier vormt met de laatste letter van ‘kip’ zoals ‘pauw. Vervolgens noemt speler 1 een dier met een ‘w’ zoals walvis,.. De bal is aan het rollen. Het leuke aan dit spel is dat het onbeperkte deelnemers heeft. Zijn alle dieren aan bod geweest? Begin dan met voetballers, steden of films.

Gele auto!

Zet je haviksogen al maar open. In dit spelletje roep je hardop ‘gele auto’ als je een gele auto ziet. Logisch, maar waarom geel? Het is een kleur waarop je niet vaak stuit in het verkeer. Diegene die de meeste gele auto’s ziet, wint het spel. Dit spel traint het concentratievermogen en verscherpt de opmerkzaamheid. Er is ook een ruwere variant. Diegene die de gele auto ziet eerst, mag een tikje op de schouder van de tegenspeler geven.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet...

De nostalgie! Je ziet: de meeste spelletjes voor onderweg zijn tijdloos. Het spel start zodra speler 1 een object ziet en zegt: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is (kleur van het object). Het object heeft geen beperkingen: het mag zich zowel binnen als buiten de auto bevinden. Vanaf dan begint het raden. Zit je in de buurt? Dan geef je eventueel aan of ze warm of koud zitten. Wie het object juist heeft geraden, is aan de beurt.

Boem!

Een leerrijk spel dat de concentratie en rekenvaardigheid traint? Boem! De bedoeling van het spel is dat je om de beurt een telwoord noemt in oplopende volgorde (1, 2, 3, 4, 5, enz.), maar een bepaald telwoord, zijn veelvoud en elk cijfer waarin het voorkomt is 'verboden' uit te spreken. Wanneer dat voorkomt, roep je boem. De bekendste variant is met het telwoord zeven.

Het voorbeeld met zeven: 1, 2, 3, 4, 5, 6, BOEM, 8, 9, 10, 11, 12, 13, BOEM, 15, 16, BOEM, 18, 19, 20, BOEM,….

Diegene die een fout maakt, ligt eruit en mag pas opnieuw deelnemen als er een winnaar is. Voor de kleine of grote rekenknobbels: verbied andere of meerdere cijfers.

Verkeersbordenbingo

Stel een lijst op met daarop verschillende verkeersborden die je kinderen moeten zoeken. Wie het eerste al die verkeersborden gevonden heeft, wint het spel. Simpel, leerrijk én leuk.

Variant: Doe hetzelfde, maar dan met internationale nummerplaten in plaats van verkeersborden. Deze variant is meer voor oudere kinderen.

 

Vakantie-abc

Kweek je kinderen wat extra taalgevoel aan op een leuke manier. Met vakantie-abc is het de bedoeling dat je om de beurt een zin maakt over je vakantie, maar het laatste woord moet het alfabet volgen. Speler 1 zegt: “We gaan op vakantie naar de Alpen.”, waarop speler 2 zijn zin eindigt met een woord dat begint met ‘b’. Niet duidelijk? Even een voorbeeld:

  • ‘We gaan op vakantie naar de Alpen’
  • ‘Daar zijn hopelijk geen beren.’
  • ‘Maar wel boterhammen met confituur.’
  • ‘Vooraleer we aankomen, rijden we door Duitsland.’
  • ‘En daar stoppen we om te eten’
  • “Dan ben je hopelijk wel flink

Het is de uitdaging om samen een leuk verhaal te verzinnen. Hou pen en papier bij de hand, want voor je het weet schrijf je een nieuwe bestseller!

Ssssssst!

Wil je het jezelf heel eenvoudig maken? Daag je kinderen uit om om ter langst stil te zijn. Geef een teken wanneer de tijd ingaat en….start! Diegene die het eerst een geluid maakt, is verloren. Vergeet niet om je kinderen te belonen achteraf, anders zal je het spel maar één keer kunnen spelen.

Ik ga op reis en neem mee:

Ook deze klassieker blijft leuk. Speler 1 begint met de zin ‘Ik ga op reis en neem mee…’ en vult een woord aan zoals ‘skilatten” Speler 2 herhaalt dezelfde zin van speler 1, maar voegt een nieuw voorwerp toe, bijvoorbeeld “Ik ga op reis en neem mee: skilatten en een broek.” De volgende speler herhaalt de zin weer en voegt weer een voorwerp toe. Zo wordt de lijst met voorwerpen langer & langer. Diegene die een voorwerp vergeet, valt af.

Kilometergokken

Stel het inschattingsvermogen van je kinderen op de proef. Vraag ze om hun ogen dicht te doen en ‘ja’ te roepen als ze denken dat er een kilometer is afgelegd. Probeer het zelf ook eens en zie wie het beste inschattingsvermogen heeft

Bingo voor onderweg

Een spel in dezelfde stijl als de verkeersborden-en nummerplatenbingo. Stel samen een lijst op waarop allerlei dingen staan die je onderweg kunt tegenkomen zoals: een voetbalstadion, paard of watertoren. De eerste die alles gezien heeft, is de winnaar.

Wil je het hele jaar door fun beleven in je auto? Zorg er dan voor dat hij het hele jaar door in topconditie is met onze voordelige pakkettenSchrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media. PS: Houd deze ergernissen in het achterhoofd en denk de volgende keer nog eens na wanneer je de baan op gaat.  

Op de hoogte blijven van al onze bewegingen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe modellen, strafste Stockdeals, handige tips en laatste blogartikels.

content offer