U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Hoe herken je de geschikte gezinswagen?

GMAN, 12 april 2016

De meeste gezinnen stellen heel wat eisen aan hun nieuwe gezinswagen. Terecht, want die aankoop neemt meestal een grote hap uit het gezinsbudget. Bovendien vind je de geschikte gezinswagen niet zomaar. De zoektocht naar het ideale exemplaar bezorgt heel wat mensen kopzorgen, want er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden. Hoog op het traditionele verlanglijstje staan ruimte, comfort en veiligheid. Maar de wagen moet ook zuinig rijden en er liefst nog eens oogverblindend mooi uitzien. Hoe ga je precies op zoek naar die droomwagen? Waar moet je zoal op letten?

Even een situatieschets

Vanavond plof je na een zware werkdag in de sofa voor een uitgebreid avondje zappen. Het Journaal staat nog geen halve minuut op of je jongste dochter komt al aangetrippeld: ‘Papaaaa, Mamaaa… mogen wij bij oma gaan slapen?’.

Onder je hersenpan begint het nu langzaam te sudderen. Dat betekent minstens nog een halfuur zoeken naar die roze pyjama, de juiste knuffel en een reistas voor twee. Want het plan om te logeren komt natuurlijk van je oudste die absoluut haar hele poppenhuis wil tonen aan opa. Je denkt na. Twintig minuten om alles en iedereen in je wagen te puzzelen en nog eens een dik halfuur om veilig tot bij je schoonouders te rijden, en weer terug. In het allerbeste geval zit je dus over een uurtje of twee opnieuw voor de buis. Tenminste, als je dat vervloekte poppenhuis in één stuk in de autokoffer krijgt.

Herkenbaar?

Een geschikte gezinswagen heeft voldoende kofferruimte

Voor heel wat gezinnen is dat zelfs een absolute must. Want in de eerste plaats wil je je kinderen comfortabel en veilig vervoeren. Als je alle spullen kan opbergen in de koffer, blijft er dus voldoende ruimte over op de achterbank voor één of meerdere kinderzitjes. En die verplichte zitjes wil je op hun beurt dan weer netjes kunnen opbergen in de koffer als je ze niet meer nodig hebt. Daar heb je dus best wat koffervolume voor nodig. Ook voor dat poppenhuis van je oudste dochter, je volledige duikuitrusting of de grasmaaier die je zo dringend moet laten herstellen, trouwens.

 

Een geschikte gezinswagen heeft ruimte zat

‘Ruim’ is overigens een rekbaar begrip. Sommige nieuw samengestelde gezinnen hebben niet genoeg aan vijf plaatsen en kijken noodgedwongen uit naar een gezinswagen met zeven zitplaatsen. Autoconstructeurs houden hier gelukkig hoe langer hoe meer rekening mee, je moet dus niets aan comfort of klasse inboeten. Laat staan dat je de volgende vier, vijf jaar in een niet zo sexy minibusje moet rondrijden. Er zijn uitstekende alternatieven. Zoals de Opel Zafira Tourer bijvoorbeeld.
 

Een geschikte gezinswagen is zo comfortabel mogelijk 

Een klein gedachte-experiment: een gezin rijdt 1.500 kilometer naar Spanje voor hun jaarlijkse kampeervakantie. Er is bewust gekozen om de tocht in twee etappes af te leggen, zodat de hele onderneming dragelijker wordt voor hun jonge kinderen van vier en zes. Als je twee warme dagen op elkaar gepropt zit met een tent half gedrapeerd over de achterbank en een airco die door heel Frankrijk kucht, wordt de autorit een catastrofe.

Irritaties stapelen op, de hitte begint parten te spelen en het gebrek aan comfort zal je duur komen te staan. Je hebt dan haast vakantie nodig om van je vakantie te bekomen. Het wordt een heel ander verhaal als je in alle comfort fluitend naar je zonnige bestemming kan cruisen. 
 

Een geschikte gezinswagen is vakantieproof 

Misschien ging je rond Pasen skiën met de hele familie? Dan weet je nog dat alle bagage meesleuren een hel was. Naast de normale hoeveelheid bagage, kinderzitjes en eventueel buggy’s, moest je ook nog skilatten, sneeuwkettingen en wat weet ik nog allemaal meenemen. Een dakkoffer is dan geen slecht idee.

Zijn je kinderen nog te jong om op de latten te staan? Dan kun je ook op fietsvakantie gaan. Kies dan wel een ruime gezinswagen die uitgerust kan worden met dakdragers of een fietsendrager. Wist je trouwens dat we bij GMAN een servicepakket hebben waar je dakdragers, een dakkoffer en fietsdragers kan huren? Ontdek MyTravel.

Dit zijn slechts enkele factoren die meespelen in een zoektocht naar een geschikte gezinswagen. Wil je alle functionaliteiten ontdekken waaraan een gezinswagen moet voldoen? In onze hulpgids voor gezinnen bespreken we deze stap voor stap. Bovendien nemen we ook een kijkje welke modellen in aanmerking komen. Interesse in de hulpgids? Download hem hieronder.