U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

E10 benzine vervangt Eurosuper 95 aan de pomp

GMAN, 13 november 2016

Het is gebeurd. Vanaf januari 2017 zal ook België Eurosuper 95 aan de kant schuiven. Deze maatregel past binnen het streven naar 10% hernieuwbare energie tegen 2020. Belgische tankstations zullen geen bijkomende pompen met Eurosuper 95 installeren. Deze benzine zal dus stilaan uit beeld verdwijnen. De nieuwkomer wordt E10 benzine. Maar wat is dit exact en is het van toepassing op jou? Wij bundelen de belangrijkste feiten in een blogbericht.

Wat is E10 benzine juist?

E10 benzine is een benzinebrandstof dat 10% bio-ethanol bevat. Bio-ethanol is een biobrandstof die bestemd is voor benzinemotoren en die in België en Europa geproduceerd wordt op basis van bepaalde granen zoals tarwe of suikerbieten. E10 benzine is een duurzaam mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent bio-ethanol.

Is E10 benzine geschikt voor mijn voertuig?

Volgens de FOD Economie zouden 9 benzinevoertuigen op de 10 op E10 benzine kunnen rijden. Om preciezer te zijn: het merendeel van de benzinevoertuigen die na 1 januari 2000 werden gebouwd, zou afgestemd zijn op de nieuwe brandstof.

De meeste Opel-chauffeurs mogen dus op hun beide oren slapen. Alle originele Opel-voertuigen met benzinemotor vanaf 1 januari 2000 zijn E10-geschikt. Uitzonderingen op deze regel zijn de Opel Vectra-C, Signum en Zafira-B met de 2.2 Directe Injectie-motor (motorcode Z22YH). Deze motor is niet geschikt voor E10.

Heb je hier nog vragen over? Het GMAN team helpt je graag verder. Neem contact met ons op.

Wil je nagaan of je wagen op E10 benzine rijdt? Via een applicatie van automobielfederatie Febiac kun je nagaan of je wagen geschikt is voor de nieuwe brandstof. Daarop vind je een lijst van voertuigen (auto’s en motorfietsen) die compatibel zijn met de E10 benzine. Op de pomp zal je de nieuwe brandstof herkennen aan de groene sticker.

90 procent van de automobilisten zit dus safe. Dat betekent ook dat ongeveer tien procent rondrijdt met een auto die niet geschikt is voor de nieuwe benzinebrandstof. Bij deze groep auto's bestaat de kans dat ethanol bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen en pakkingen aantast.

Wat als mijn voertuig niet geschikt is voor E10 benzine?

Voertuigen die geen E10 benzine lusten, moeten in de toekomst benzine 98 tanken. Dit zijn vooral oldtimers en sportieve auto’s. Zij functioneren niet of minder met E10 en moeten dus gebruik maken van Super 98. Op dit moment zullen er nog voldoende tankstations de klassieke Super 95 aanbieden. Wees dus gerust, Super 95 zal niet van de ene dag op de andere verdwijnen.

Gematigde reacties

VAB vroeg 540 benzine 95-rijders naar hun mening. Het resultaat? Lang niet iedereen staat positief tegenover de komst van de nieuwe E10 benzine. "De consument wenst keuzevrijheid tussen de nieuwe 95 E10 en de klassieke Super 95", klinkt het bij VAB.

Heb je nog vragen hierover? Of wil je langskomen om te zien of je wagen compatibel is met E10 benzine?