U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Automatische versnellingsbak vs. handgeschakelde versnellingsbak

GMAN, 24 mei 2017

Eén op vijf nieuw aangekochte wagens in België heeft een automatische versnellingsbak. In de USA gaat dat zelfs om zo’n 90%. Verbaast je dat? Ons alvast niet. Toch zweert de Belg trouw aan handmatig schakelen. Maar wat zijn de verschillen tussen handmatig-en automatisch schakelen? Klopt het dat een automaat minder veilig is? En dat automaten voor slechte, luie of oudere chauffeurs zijn?

Vooraleer we de voordelen van een automatische versnellingsbak gaan bekijken, leggen we je eerst het verschil met een handgeschakelde versnellingsbak uit. Kijk je even mee onder de motorkap?

Handgeschakelde versnellingsbak of automatische versnellingsbak?

Handgeschakelde versnellingsbak

Het grootste deel van de Belgen schakelt nog handmatig. Ontkoppelen en naar een lagere of hogere versnelling schakelen is voor de ene de normaalste zaak van de wereld, voor de ander een overbodige inspanning. Zeker in het nerveuze stadsverkeer kan dit vermoeide polsen en zere kuiten opleveren. Maar dat behoort ook tot de charme van het sportieve rijden. Belgen vinden een handgeschakelde versnellingsbak charmant, want pas dan ben je ‘echt’ aan het rijden. Bovendien vinden velen dat je zo de maximale controle over de auto en het schakelmoment hebt.

Wie rijdt er met een handgeschakelde versnellingsbak?

 • de sportieve rijder
 • de controlefreak
 • de budgetwatcher

Automatische versnellingsbak

De techniek van een automatische versnellingsbak verschilt niet veel van een handgeschakelde versnellingsbak. Alleen de bediening is anders. Het enige wat jij hoeft te doen is gas geven en remmen want schakelen gebeurt automatisch. Ook tussentijds ontkoppelen hoeft niet meer.

Je bent dus helemaal relax tijdens het rijden. Je gebruikt maar één voet, je hoeft geen versnellingspook te bedienen en je beide handen zijn aan het stuur. Je hoeft dus veel minder handelingen uit te voeren dan als je handmatig zou schakelen. Ideaal voor als je weer maar eens vastzit in de file…

Bovendien heeft rijden met een automaat als voordeel dat je je aandacht helemaal kunt richten op het verkeer. Dat maakt een automaat ook nog eens een stuk veiliger.

Rijden met een automaat bezorgt je ook een luxueuze, comfortabele rijervaring. En een leuk extraatje: een automaat heeft vaak een hogere inruilwaarde.

Wie rijdt er met een automatische versnellingsbak?

 • Personen die veel of graag in de stad rijden.
 • Personen die niet graag voortdurend schakelen.
 • Personen die houden van een luxueus, comfortabel rijgevoel.
 • Personen die vaak in de file staan.

automatische versnellingsbak

Vooroordelen over een automatische versnellingsbak

Een ‘automatiek’ zou voor luie, gezapige chauffeurs zijn. Fout! In de automaat van vandaag rijd je even soepel, vlot en sportief als in een handgeschakelde wagen.
 

 • Automatisch schakelen = trager rijden? Opnieuw fout. Je bent zelfs sneller weg aan verkeerslichten en op hellingen, zonder schokken of stilvallen. Je geeft ze allemaal het nakijken.
   
 • Rijden met een automaat = meer problemen? Je rijdt gemakkelijk 250.000 km zonder technische storingen en je hebt nooit last van een verhitte koppelingsschijf.
   
 • Een automatische versnellingsbak zou minder veilig zijn, want je hebt hem minder onder controle. Niet waar. Je focust 100% op het verkeer en rijdt veel relaxter.
   
 • Een automaat zou 20% meer verbruiken. Niet waar. Dat was vroeger bij de eerste modellen inderdaad zo, maar de nieuwe generatie automaten zijn een heel stuk zuiniger.

Dit alles zorgt voor een ándere rijervaring. Probeer het alvast uit, de kans is groot dat je het nooit meer anders wilt!

Wat denk je van een Opel Astra automaat?

Ook Opel zet in op zuinige, betaalbare automaten. Zo heeft de Opel Astra ook twee uitvoeringen met automatische versnellingsbak (1.6 CDTI 6-traps automaat (100 kW/136 pk) & 1.4 Turbo Start/Stop 6-traps automaat (110 kW/150 pk)). Hieronder tonen we je alvast enkele gegevens Zo zie je dat we geen praatjes verkopen.Heb je nog vragen hierover? Of wil je langskomen om te zien of je wagen compatibel is met E10 benzine?

opel astra automaat

Wil je graag op de hoogte blijven van andere acties? Wil je tips en tricks ontvangen? Of wil je geen enkel nieuwtje van GMAN missen? Schrijf je in op onze onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook