U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Airco: de frisse adem van je wagen, of hangt er een geurtje aan?

GMAN, 30 juni 2015

Ga je binnenkort met je auto op vakantie? Dan reken je op een airco die perfect werkt. Een airco is trouwens niet alleen prettig op warme zomerdagen maar zorgt ook tijdens de winter voor een aangename rit met je favoriete auto. Hoe dat precies komt? Lees even mee hoe je airconditioning werkt en hoe je je airco zo goed mogelijk zelf onderhoudt.

Zo werkt je airco

Bij hoge temperaturen koelt je airco warme lucht af en verdwijnt vocht via de condensator. Zo blijft er enkel aangename, frisse lucht over. Zónder je ramen open te zetten en zónder ontploft kapsel. Ook tijdens barre winterdagen kun je je airco gebruiken want de droge lucht zorgt ervoor dat je voorruit niet aandampt en dat je temperatuurcomfort vergroot.

Kortom: een goede airco maakt het rijden comfortabel en een pak veiliger. Een aangenaam klimaat zorgt ervoor dat je concentratie en reactiesnelheid niet wegsmelten bij zwoele temperaturen. Wist je trouwens dat de lucht die langs de airco binnenkomt gefilterd wordt en dus vrij is van pollen? Ideaal voor bestuurders met hooikoorts.  

Zo blijft je airco in topconditie

Het is belangrijk om je airco optimaal te onderhouden zodat hij snel en efficiënt werkt. Geen idee hoe hieraan te beginnen? Hier zijn alvast enkele nuttige tips voor een airco die het hele jaar door prima werkt.

 1. Is het snikheet in je auto? Zet je ramen even open zodat het grootste deel van de warmte kan ontsnappen en doe ze meteen terug dicht zodra de airco frisse lucht uitblaast.
   
 2. Zet je airconditioning 10 minuten voor het bereiken van je bestemming uit. De rijwind laat de condensator drogen en voorkomt dat het een broedplaats wordt voor ongewenste bacteriën.
   
 3. Gebruik je airco regelmatig. Ja, ook tijdens de wintermaanden. Zo blijven de afdichtingen van het aircosysteem soepel. Als je airco lange tijd niet actief is, bestaat het risico dat de afdichtingen uitdrogen en dat het systeem gaat lekken.
   
 4. Verwijder hoopjes vuil, zoals bladeren en takjes, zo snel mogelijk van de voorruit of motorkap van je auto om verstopping te voorkomen.
   
 5. Laat je aircogas regelmatig nakijken en bijvullen indien nodig. Een airco zonder voldoende aircogas loopt droog, gaat sneller stuk en heeft een negatief effect op je brandstofverbruik.
   
 6. Iedereen heeft wel al eens last gehad van een airco met een geurtje. Bacteriën vestigen zich namelijk graag in de condensator, waar het donker en vochtig is. Dit veroorzaakt een muffe geur. Je doet er dus goed aan om je airco af en toe te laten desinfecteren.

Krijg je graag meer advies of is je airco toe aan een uitgebreide check? Klik hier om een afspraak te maken. We controleren, reinigen je airco en vullen het aircogas bij vanaf 84 euro. Onaangename geurtjes vermijden? Dan kun je er ook voor kiezen om je airco te laten desinfecteren, en dit vanaf 119 euro. Good to know: leden van MyOpel krijgen 10 euro korting!